top of page

E-Co-Housing // Több mint lakóház

ecohousing_03.jpg

Helyszín: Budapest, XIV. kerület

Projekt indítás: 2019 (fejlesztés indítása)

Státusz: fejlesztés alatt

Lakók összetétele: szociálisan rászoruló zuglói lakosok

Lakók száma: Körülbelül 100 (27 lakás)

Típus: cohousing módszertanokat alkalmazó bérház

Fenntartó: Zugló önkormányzat

Kapcsolat: Több mint lakóház Facebook oldala

A „Több mint lakóház” elnevezésű projekt az Európai Bizottság Urban Innovative Actions 1,5 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A többszintes lakóház a zuglói Gizella út 14-16.szám alatti önkormányzati tulajdonú telekre épül, a munkálatok várhatóan 2020 év végén kezdődnek. A házban 27 önkormányzati bérlakás lesz, melyekbe hátrányos helyzetű zuglóiak költözhetnek. Közös mosókonyha és közösségi terek is helyet kapnak a lakóházban, melynek tervezését a potenciális lakókból álló fókuszcsoport bevonásával készítette el a tervező csapat. A lakók kiválasztási folyamatát, a lakóközösség beköltözés előtti mentoring programját és a beköltözés utáni működtetés monitoringját egy szakértő csapat végzi.

 

Az UIA projektirányító szervezetével folytatott egyeztetések és részletes előkészítés után a projekt elindítása 2019 elején történt meg. A projekt konkrét végrehajtására 3(+1) év áll rendelkezésre. Az első évben történik majd az épület részletes tervezése, és az építéshez szükséges engedélyek megszerzése, a közbeszerzés lebonyolítása. Ezzel párhuzamosan zajlik majd a lakóközösség-építés alapjainak, a bérlőkiválasztás és -képzés módszertanának kidolgozása. A második év során épül fel a ház, a harmadik évben már beköltöznek a lakók, a projektben résztvevő szervezetek segítik őket az épület megfelelő használatában, az új típusú, egymás segítő, költségtakarékos működést lehetővé tevő lakóközösség kialakításában.

 

A CoHoBp Egyesületből ketten - Babos Annamária és Szabó Julianna - a Több mint lakóház projekt szakértő és kutató csapatának tagjai (a BME Urbanisztika Tanszék munkatársaként).

A képek forrása: Zugló Önkormányzat honlapja

bottom of page