top of page

SissiCrib coliving

Helyszín: Budapest, XIV. kerület

Projekt indítás: 2015

Státusz: működő

Lakók összetétele: vegyes szakmájú fiatalok

Lakók száma: 6

Típus: bérelt lakásközösség

Fenntartó: önszerveződő

A lakásközösségi kezdeményezés 2015-ben indult, akkor még a IX. kerületben SobieskCrib néven. 3 fiú és 3 lány döntött úgy, hogy közösségben szeretnék élni a mindennapokat, ezért kerestek egy erre megfelelő lakóhelyet. A csapat 2017-ben költözött tovább együtt Zuglóba és keresztelte át magát SissiCribre.

Mindkét helyszín egy belső kétszintes, kb. 170m2-es, privát szobákat és közösségi tereket magában foglaló lakás. Eleinte gyakoriak voltak a nyitott közösségi események (lakáskoncert, piknik, társasjáték este, vacsorák stb.) amik az átköltözéssel csökkentek - köszönhetően a nappali kisebb méretének -, de a belsős események erősödtek. Innen is kiderül, mennyire meghatározza a terek használatát azok milyensége. A közösségnek fontosak a közös étkezések, az együtt töltött minőségi idő.


A lakók cserélődésének ellenére a szellemisége meg tudott maradni annak, ami volt: egy olyan közösséget álmodtak, ahol lehet egymással őszintén kommunikálni, és nem csak egymás mellett laknak, hanem közösségben élnek egymással.

 

A CoHoBp Egyesület egyik elnöke, Horogh Petra alapítója volt a kezdeményezésnek, és a jelenlegi lakók közül ketten - Bognár Bálint és Pátkai-Kiss Zsófia - is akítv tagjai az Egyesületnek.

bottom of page